00:00:00
-A +A
   Süleyman Göksu
Süleyman Göksu

REYHAN

Merhaba. Tabiatta çok gördüğümüz adı ve kendi güzel olan, Reyhan bitkisinin önemini sizlerle paylaşmak istiyorum...

Reyhan, fesleğen de denilen ılık iklimlerde yetiştirilen güzel kokulu bir bitkidir.

Reyhan, hem taze hem de kurutularak kullanılır. Salatalara, çorbalara, et ve balık yemeklerine konur. Yoğurt ve ayrana katılır. Uçucu yağı parfümeride de kullanılır.

Reyhan, deri, mide, bağırsak ve mesaneyi temizler. Koklanırsa baş ağrısını, çiğnenirse susuzluğu giderir. Baş dönmesi ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak kurtlarını döker. Koku alma hissini temizler, sinirlere ve ruha neşe verir.

Rahman Suresinin, 12. ayetinde Reyhan ismi geçmektedir ki meali şöyledir: "Ve o çimli daneler ve o güzel kokulu reyhan."

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde: "Her kime reyhan (fesleğen) verilirse onu reddetmesin ve onu koklasın. Çünkü o hafiftir ve kokusu güzeldir." buyurmuştur.

Diğer bir hadis-i şeriflerinde ise: "Çocuk, dünyada Allah’tan bir reyhandır. Onu kulları arasında taksim etmiştir. Dünyada benim reyhanım Hasan ve Hüseyin'dir." buyurmuşlardır.

Cenabı Allah bizlere ne güzel nimetler vermiştir. Günlerinizin Reyhan kokusu ile geçmesini diliyorum.

 

Yorum Yap
Yorumunuz
1000
Son Eklenen Haberler

Konya haberleri
Konya'ya bir şehit ateşi daha!