Puslu

1°C
Konya

Konya İçin Namaz Vakti
08:39
Sabah Namazına Kalan Süre
KONYA
02 ŞUBAT 2023
12 Recep 1444
İmsak06:24
Güneş07:47
Öğle13:09
İkindi15:56
Akşam18:20
Yatsı19:38

Ahilik kültürünü benimsemeliyiz

Eğitimci-Yazar Burak Yılmaz, ASKON Konya Şubesi’nde Ahilik kültürünü ve önemini anlattı
Ahilik kültürünü benimsemeliyiz
Kayıt Tarihi: 08.12.2022 12:27 - Son Güncelleme: 31.01.2023 11:54
YAZI
A

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği(ASKON) Konya Şubesi eğitim faaliyetleri devam ediyor. Son olarak Eğitimci-Yazar Burak Yılmaz, “Ah Deme Ahir De, Ahi De! Günümüz İş İnsanının Kırmızı Çizgileri” isimli konferansla üyelere aktarımda bulundu.

Şube binasında gerçekleşen eğitime katılım yoğun oldu.


Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, kişisel gelişim etkinliklerine önem verdiklerinin altını çizdi. Başkan Sinacı, iş adamlarını eğitimlere katılmaya davet etti.

Kürsüye çıkan Eğitimci-Yazar Burak Yılmaz, Ahiliğin önemine dikkat çekti.


Yılmaz, “İki yıl bedava ve düzenli olarak yamaklık eden çıraklığa yükselir. Bu yükseliş bir törenle yapılır. Çırak olacak gencin ustası, kalfaları, velisi, esnaf loncası başkanının dükkanında sabah namazından sonra toplanırlar. Usta yamağın işe bağlılığını ve becerisini anlatır. Loncanın Nakibi , zaviyeye alınacak yamağı herkese tanıtır. Böylece yamak, çırak olarak topluluğa girmiş olur. Lonca başkanı olan şeyh, kendisine ustası tarafından verilmek üzere uygun bir haftalık ücret keser.


Kalfalık dönemi ise; Üç yıl çırak olarak hizmet eden gencin kalfalığa yükseltilmesi, bir törenle lonca odasında yapılır. Törende lonca kurulu tamamen hazır bulunur. Esnaf dışındaki, meslekten olmayan üstatlar da törene davet edilir. Kalfaların en kıdemlisi hizmet ve rehberlik görevini yerine getirir. Kalfalığa yükseltilecek genç, o gün esnafa mahsus elbiseyi ilk defa giyer. Kendi ustası ile başka üç usta iyi ahlakına tanıklık ederler. Orada bulunan bir hoca dua eder. Daha sonra herkes ayağa kalkar, lonca başkanı Şeyh, peştemal (şed) kuşatır ve kendisine sanat ve ticaret hakkında gerekli öğütleri verir. Yeni kalfanın, üstatların ve büyüklerin ellerini öpmesiyle törene son verilir. Kalfa olan, loncada o gün hizmet ve rehberlik eden kalfa ile birlikte loncadan çıkar. Lonca önünde toplanan esnaf çırakları, kutlu olsun derler. Yeni kalfa rehberle birlikte doğru üstadının dükkanına giderek, dükkanın önünde durur ve esnafın bütün kalfaları gelip tebrik ederler.




Ustalıkta ise Üstatlık törenleri ilkbaharda yapılır. Üstatlığa layık görülen kalfaya en az otuz gün önce kabul kararı bildirilir ve dükkan bulmaya izin verilir. Kalfa dükkanı bulduğunu, kendi ustası aracılığı ile kahya ya bildirir ve tören günü kararlaştırılır. Törene, dahili ve harici bütün üstatlar, öteki bütün esnafın kahyaları, memleketin müftüsü ile kadısı da çağrılır” dedi.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler