AK Parti Düğmeye Bastı: 50 Bin Mahkuma Tahliye Yolu! Kimler Yararlanacak?

31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyenlere erken tahliye imkanı tanıyacak düzenleme, uzun bir aranın ardından yeniden Meclis’in çalışma takvimine alındı. AK Parti, MHP ve Adalet Bakanlığı, Covid-19 döneminde açık cezaevlerindeki hükümlülere sağlanan denetimli serbestlik uygulamasının genişletilmesi talebiyle düzenlemeyi 11’inci Yargı Paketi’ne ekledi.
KAPSAM NASIL OLACAK?
Düzenleme, denetimli serbestliğe 5 yıl veya daha az süresi kalan ve suçunu 31 Temmuz 2023’ten önce işlemiş olan hükümlülere, cezalarının kalan kısmını dışarıda tamamlama imkanı sağlıyor. Bu kapsamda ilk etapta yaklaşık 50 bin kişinin tahliye edilebileceği, dava süreçleri sonuçlandıkça ise sayının daha da artabileceği ifade ediliyor.
Çalışmalar sırasında öne çıkan değerlendirmeye göre, cezaların ne zaman kesinleşeceği belli olmadığından, suç tarihinin esas alınması gerektiği görüşü güçleniyor. Bu durum, cezası henüz kesinleşmemiş olanların da düzenleme yürürlüğe girdiğinde denetimli serbestlikten yararlanmasının önünü açabilecek.
HANGİ SUÇLAR KAPSAM DIŞINDA?
Düzenlemeden iki suç grubu tamamen dışarıda bırakılıyor:
Örgütlü suçlar
Terör suçları
“BİR ADALETSİZLİK ORTAYA ÇIKIYOR”
AK Parti kaynakları, düzenlemenin anayasal eşitlik ilkesine uygun olması gerektiğini vurgulayarak şu örneğe dikkat çekiyor:
“Aynı mahkemede yargılanan iki kişiyi düşünün. Aynı cezayı aldılar. Ancak birinin cezası 31 Temmuz 2023’ten önce kesinleşti, diğerininki sonraya kaldı. Bu durumda bir adaletsizlik ortaya çıkıyor.”
Bu nedenle, suç tarihini esas alan bir yaklaşımın daha adil olacağı ifade ediliyor.
SİNYAL ÖNCE TUNÇ VE MHP’DEN GELMİŞTİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uzun süredir bu konuda çalışma yürütüldüğünü hatırlatarak daha önce şu açıklamayı yapmıştı:
“31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip davası sonuçlanmayan da ‘niye ben yararlanamıyorum?’ diyor. Bu sebeple eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da benzer şekilde, dosyası kesinleşmeyenlerin mağduriyet yaşadığını, bu eksikliğin mutlaka giderilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
YORUM YAP
Komşu ilde borç anlaşmazlığı 2 can aldı: Katil zanlısı saklandığı evde yakalandı!
Başkan Altay: “Gelin, Sadece Midelere Değil, Ruhlara da Hitap Eden Konya’da, Lezzetin Başkentinde Buluşalım”
Yer Konya... “7 Yıldır Hayatımı Zindana Çevirdi”: Saplantılı Kuzen Dehşeti!
Konya Büyükşehir’den Gönüllere Dokunan Vefa Umresi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast timinde yer alan FETÖ'cü, MİT'in yüz tanıma sistemiyle tespit edildi
Konya'da bebeğiyle yürüyen başörtülü anneye çirkin saldırı: Daha fazla üremeyin, yobazsınız
Başkan Altay Konya’nın Coğrafi İşaret Tescili Alan Ürün Sayısının 91’e Ulaştığını Açıkladı


