Çok Bulutlu

12°C
Konya

Çimentoculardan iş bırakan müteahhitlere yanıt geldi: Konut fiyatlarını yarı yarıya indirin, çimentoyu bedava verelim

Çimentoculardan iş bırakan müteahhitlere yanıt geldi: Konut fiyatlarını yarı yarıya indirin, çimentoyu bedava verelim
Kayıt Tarihi: 16.09.2021 09:03 - Son Güncelleme: 28.03.2024 06:54
YAZI
A

Çimento dalının çatı kuruluşlarından TürkÇimento’nun Anadolu Buluşmaları aktifliği Gaziantep’te yapıldı. Aktiflik öncesi basınla yapılan sohbet toplantısında ve dalın online katıldığı aktiflikte TürkÇimento Lideri Fatih Büyüklük, TürkÇimento Lider Vekili Adil Sani Konukoğlu ve TürkÇimento Lider Yardımcısı Nihat Özdemir, açıklamalarda bulundular. Çimento fiyatlarının değerli olduğu için iş bırakan müteahhitlere de cevap veren bölüm temsilcileri, dünyanın en ucuz çimentosunun Türkiye’de satıldığını söyledi. Milliyet’te yer alan habere nazaran, müteahhitlere seslenen çimentocular, “Müteahhitler daire fiyatlarını yüzde 50 düşürürse çimentoyu parasız veririz” tezinde bulundu.

Bölüm temsilcilerinin argümanlara karşılıkları, çimento üretimi ve maliyetleriyle ilgili verdikleri bilgiler özetle şöyle:

MALİYETTEKİ HİSSESİ YÜZDE 3”

“150 metrekarelik bir dairede beton maliyeti 21 bin lira. Çimento da bunun üçte biri… Eseri parasız versek daireler ucuzlayacak mı? Müteahhitler daire fiyatını yüzde 50 düşürsün biz de çimentoyu ücretsiz verelim. ODTÜ’nün yaptığı araştırmaya nazaran, çimentonun konut inşaatı maliyetindeki hissesi yüzde 3 ile 5 ortasında. Betonun ağır olarak kullanıldığı, dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli’nin maliyetinde çimentonun hissesi yüzde 7.7.

“PETROKOKUN TONU 1 YILDA 5 KAT ARTTI”

Çimentonun hammaddesi taş olduğu için yerli kaynakla üretildiği söyleniyor. Fakat o taş toprak kendi kendine mi çimento oluyor? Taşı 1200 derece sıcaklıkta eritip sıvı hale getiriyoruz. Bunun için ithal petrokok kullanıyoruz. Bunun maliyetimizdeki hissesi yüzde 65. Eriyen taşı soğutmak için de elektrik kullanıyoruz. Petrokok ile elektriğin maliyetteki toplam hissesi yüzde 80’i aşıyor. Petrokokun tonu 1 yılda 40 dolardan 200 dolara çıktı. Elektrik fiyatları yüzde 61 zamlandı.

“BİR TON ÇİMENTONUN MALİYETİ 399 LİRA”

Bir ton çimento üretmek için 207 liralık kömür, 86 liralık elektrik kullanıyoruz. Personellik ve öteki maliyetler de 106 lira. Bir ton çimentonun maliyeti 399 lira.

“DÜNYANIN EN UCUZ ÇİMENTOSU TÜRKİYE’DE”

Dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Türkiye’de çimentonun tonu 35 dolar. Çin’de 70, fuel oil ile üretim yapılan Kuveyt’te 80, doğal gazla üretilen Suudi Arabistan’da 60 dolar… Müteahhitler, ‘Çimento 400-500 liraya çıktı’ diyor. Hiçbir fabrikada bu fiyat yok. Bizden çıkışı 330-340 lira. Nakliye değerlendiği için esere daha fazla ödüyor olabilirler. Nakliye fiyatları bizi bağlamaz.

“FAİZSİZ BANKACILIK YAPIYORUZ”

İthal ettiğimiz kömürün maliyeti artmasın diye parasını peşin ödüyoruz. Elektrik faturamızı, personelin fiyatını de gününde yatırıyoruz. Maliyetlerimizi peşin öderken eseri 90 gün, 120 gün vadeli veriyoruz. Bir nevi faizsiz bankacılık yapıyoruz.”

“YABANCI YATIRIMCI KAÇIP GİTTİ”

Bir müddet evvel Türkiye’de çimento dalında pek çok yabancı yatırımcı vardı. Vakit içinde kesimin koşulları nedeniyle birçok gitti. Sanko’nun çimentodaki yabancı ortağı 357 milyon dolarla şirkete girmişti. Çıkarken 162 milyon dolara paylarını geri sattı. 200 milyon dolar ziyan etti. Artık Türkiye’ye yalnızca Bodrum tatili için gelir!

“İHRACAT KISITLAMASI FİYAT ARTIRIR”

“TÜRKİYE’NİN TÜM ATIĞINA TALİBİZ”

“DERDİMİZİ ANLATMAK İÇİN SİNEMA Mİ ÇEKSEK?”

Yıllarca ticaret hayatına istikamet veren kuruluşları yönetmiş bireylerin bile çimento üreticisinin sıkıntısını anlamadığını, “Memleketin taşını toprağını kullanıp fahiş fiyatla eser satıyorlar” dediklerini belirten Nihat Özdemir, “En büyük maliyetin ithal girdi olduğunu, sıkıntımızı nasıl anlatalım? Bahisli bir sinema mi çeksek? Youtuber’lara mı söylesek?” dedi. Özdemir, bu kelamlarına karşılık, “Filmin ismi ‘Taştan Kalpler’ olsun” esprisi üzerine ise gülerek, “Cehaleti aşmalıyız” karşılığını verdi.

Üniversiteyi ailenizin yanında mı okumayı tercih edersiniz öbür bir kentte mi?

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler