Açık

13°C
Konya

Kerbala olayı nerede, ne zaman ve neden oldu? Kerbala olayı nedir?

Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen Kerbala olayı islam alemi tarafından yad ediliyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 kişinin şehit düştüğü Kerbela Olayı üzücü olaylara tanıklık ediyor. Kerbelâ Savaşı Kerbelâ katliam olarak bilinen Matem ayı Kerbela Olayı'nın gerçekleşme tarihi 10 Ekim 680'dir. Peki Kerbala olayı nerede, ne zaman ve neden oldu? İşte Kerbelâ Olayı kısaca tarihi ve sonuçları
Kerbala olayı nerede, ne zaman ve neden oldu? Kerbala olayı nedir?
Kayıt Tarihi: 05.08.2022 15:13 - Son Güncelleme: 14.04.2024 15:41
YAZI
A

Irak ülkesinin sınırları içerisinde yer alan Kerbela şehrinde Kerbala olayı yaşanmıştır. İslam alemi içerisinde bir dönüm noktası olan Kerbala Olayı tarihi, sonuçları, nedenleri gibi kısaca bilgilere ulaşmaya çalışılıyor. Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ile 72 arkadaşı şehit edildiği Kerbala olayı nerede, ne zaman ve neden oldu? Kerbala olayı nedir?


KERBELA OLAYI TARİHİ

Kerbela Olayı Özeti şu şekilde yapılabilir; Yezid, İslam Devleti'nin başına geçtikten sonra ilk iş olarak Medine Valisi'ne bir mektup göndermiştir. Bu mektupta Hüseyin bin Ali'ye (Hz. Hüseyin) değil; kendisine biat etmesini aksi halde canından olacağını yazmıştır.

Bu süreçte babasının ölümünden sonra başa geçen Hz. Hüseyin ise Küfelilerden destek almaktadır. Küfeliler, Hz. Hüseyin'in Küfe'ye gelmesi halinde onun halifeliğini destekleyeceklerini söylemektedirler. Hz. Hüseyin bu sebeple 72 destekçisi ve ailesini de yanına alarak Küfe'ye doğru yola çıkmıştır.

KERBELA OLAYI NEREDE OLMUŞTUR?

Hz. Hüseyin'in halifeliğini destekleyen ancak sayıca fazla olmayan Küfe halkı ve Hz. Hüseyin ile destekçileri; Irak'ın Kerbela şehrinde Yezid'in neredeyse 5000 kişilik ordusu ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu noktadan sonra meydana gelen savaşta Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının tamamı şehit edilmiş; Hz. Hüseyin'in ailesi ise esir alınmıştır.

KERBELA OLAYI NE ZAMAN OLMUŞTUR?

Hicri takvime göre Muharrem Ayı'nın 7. Gününde meydana gelen bu olay, 2 gün sonra yani Muharrem Ayı'nın 9'unda Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmesi ile son bulmuştur. Bu olay ise oldukça uzun sürmüştür. Ayın 7'sinde Ömer bin Sa'd ablukayı daraltmış ve Hz. Hüseyin'in kampına giden su yollarını kesmiştir. Muharrem ayının 9. Gününde kamptaki su kaynakları tükenmiştir. Hz. Hüseyin, bu durumun üzerine Ömer bin Sa'd'dan sabaha kadar ibadet etmek istediklerini söylemiş; Ömer bin Sa'd'da bu isteği kabul etmiştir. Bu olaydan sonra Hz. Hüseyin ve arkadaşları teslim olmayı reddetmiş ve hepsinin şehit olacağını bile bile Yezid'in ordusuyla savaşarak kahramanca şehit olmuşlardır.

Kerbela olayının Miladi takvimde karşı geldiği gün ise 10 Ekim 680'dir


KERBELA OLAYI SONUÇLARI

Hz. Hüseyin'in ölümünden sonra Ubeydullah bin Ziyad'ın verdiği emir ile Hz. Hüseyin'in naaşı atlara çiğnetilmiş; daha sonra ise Yezid'in askerleri Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının kampını yargılamıştır.

KERBELA OLAYI NEDİR?

Hz. Muhammed'in 632 senesinde vefatından sonra Müslüman aleminin en büyük sorularından biri Müslüman halkın ve İslam Devleti'nin başına kimin geçeceği olmuştur. Müslüman halkın bir kısmı Ebu Bekir'in halife olmasını kabul etmiş; böylece Müslümanların başına Ebu Bekir geçmiştir. Ebu Bekir'in vefatından sonra 2. Halife olan Ömer bin Hattab, daha sonra 3. Halife olan Osman bin Affan ve en son olarak 4. Halife olan Ali bin Ebu Talib halifeliğe ve İslam Devleti'nin başına geçmiştir.

3. halife olan Hz. Osman, 656 senesinde bazı asiler tarafından öldürülmüştür. Hz. Osman'ın ölümünün ardından ise halifelik makamına geçen Hz. Ali'den Hz. Osman'ın intikamını alması istenmiştir. Hz. Ali ise ortalığın bir intikam almak isteyen Hz. Osman'ın amca oğlu Muaviye'den ortalığın bir süre yatışmasını beklemesini rica etmiştir. Bu tavır üzerine Hz. Osman'ın soyundan gelen Muaviye, Talha, Zübeyr ve Aişe; Hz. Ali'ye darılmıştır.

Hz. Osman'ın intikamının alınmaması üzerine Zübeyr ve Talha bir ordu toplamıştır. Toplanan bu orduyu gören Hz. Ali ise bu olayı bir isyan olarak kabul etmiş; daha sonra iki tarafın askerlerinin sözlü tartışmaları savaşa dönüşmüştür. Yapılan bu savaşta sahabe olan Talha ve Zübeyr hayatlarını kaybetmiş; Hz. Aişe ise Hz. Ali tarafından Medine'ye gönderilmiştir.

İslam alemi arasında çıkan bu ikilik üzerine Hz. Ali'nin hilafetini tanımadığını; amca oğlu olan Hz. Osman'ın intikamını almadığını söyleyen Muaviye ise kendi hilafetini ilan etmiştir. Bu ilandan sonra İslam Devleti; Hz. Ali ile Muaviye arasında iki parçaya ayrılmıştır.

Hz. Ali, Muaviye'nin hilafetini ilan etmesinden sonra 5 sene daha halifelik yapabilmiş ancak 661 senesinde tam sabah namazını kıldığı esnada canice bir suikaste uğrayarak şehit edilmiştir. Hariciler'den Abd'ûr – Rahmân İbn – i Mûlcem tarafından Hz. Ali'nin şehit edilmesinden sonra Muvaiye, 20 yıl daha İslam Devleti'nin iktidarında kalmıştır.

Muaviye bu iktidar sürecinde hâlâ hayattayken, müslüman halktan oğlu Yezid'e biat etmelerini istemiştir. Ancak kendi destekçileri ve Hicaz ahalisi dahil olmak üzere kimse Muaviye'nin oğlu Yezid'e biat etmemiştir. Bu durumun sebebi olarak ise Hasan ile yapılan antlaşmayı göstermişlerdir. Yezid, yine de 680 yılında Muaviye'nin ölümünden sonra tahta geçmiştir.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler