Açık

22°C
Konya

Konya, küresel ekonomide bir dünya markası olma yolunda ilerlemektedir

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk Kobi Konya Dergisi için makale kaleme aldı
Konya, küresel ekonomide bir dünya markası olma yolunda ilerlemektedir
Kayıt Tarihi: 27.06.2022 09:01 - Son Güncelleme: 17.04.2024 23:15
YAZI
A

Geçtiğimiz Mart ayında; tarım sektöründe dünyanın sayılı ihtisas fuarları arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük fuarı olan Konya Tarım Fuarı’nı burada gerçekleştirdik. Katılımcı firmaları, yurt içinden ve yurt dışından alım heyetleri, dünyanın dört bir yanından ve ülkemizden işadamları ile 90 ve 81 ilimizden, 200 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapan Konya Tarım Fuarı şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamaya devam etmiştir.

Konya Tarım Fuarı’nda 20 ülkeden 174 yabancı misafir Odamız tarafından ağırlanmıştır. Yabancı ziyaretçi sayısında ve ticari alım heyetleri organizasyonlarında önemli bir artış kaydeden fuarımız vesilesi ile 5 gün boyunca Konya’ya önemli miktarda finansal girdi akışı olmuş, fuardaki sektörlerimizle birlikte birçok sektörümüze hareketlilik gelmiştir. Konya için son derece önemli bir etkinlik olan Konya Tarım Fuarı’na destek olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

Uluslararası fuarları ülkemizin ve şehrimizin dış ticaret hedeflerine ulaşma noktasında önemli görmekteyiz. 2002 yılında Konya’nın Türkiye ihracatından aldığı payın binde 3 seviyesinden yüzde 1,5 seviyelerine gelmesinde en büyük katkıyı şehrimizde düzenlenen fuarların verdiğini düşünmekteyiz. Konya olarak artık hedefimiz; Türkiye ihracatından yüzde 3 pay almak.

Ticareti, üretimi, beşeri gücü ile Konya, küresel ekonomide bir dünya markası olma yolunda ilerlemektedir. Dünyanın dört bir köşesinde durmadan genişlettiğimiz ticaret ağı ile ülkemiz ihracatının yükselmesine katkımızı sürekli artırmaktayız.

Konya ağırlıkla imalat sanayi olmak üzere 2021 yılında 93 ana sektörde ihracat gerçekleşmiştir. Bu sektörel çeşitlilik şehrimiz ekonomisinin en önemli özelliğidir. Bir diğer önemli rakam da Konya 2021 yılında 187 ülkeye ihracat yapmıştır. Hem sektörel zenginliğimiz hem de pazar genişliğimiz, Konya’nın dış ticarette tüm ülkeler için önemli bir ortak olduğunu ortaya koymaktadır.

Şehrimiz 2021 yılında 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Konya, en fazla dış ticaret fazlası veren 6. il konumundadır. Diğer önemli bir veri de Türkiye ekonomisinin büyüklüğüne şehrimizin verdiği katkıdır.

Konya’nın yıllık ekonomik büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artış oranı ile yüzde 1,79 olan Türkiye ortalamasının 3 katının üzerinde büyümüştür. Konya 2020 yılında yüzde 0,12 oran ile Türkiye’nin GSYH büyümesine en fazla katkı veren 5. il olmuştur.

Konya GSYH verilerini kendi içerisinde incelediğimizde şehirdeki sanayi sektörünün büyümesinin sonuçlara çok net şekilde yansıdığı da görülmektedir. 2018 yılında sanayi sektörü Konya GSYH içinde yüzde 18,7 pay alırken 2019’da bu oran yüzde 22’ye, 2020’de ise yüzde 23,8’e yükselmiştir.

Bu rakamlarda da görüldüğü gibi; geçmişte tarım şehri olarak bilinen Konya; imalat sanayisiyle, teknoloji üretimiyle, dijital dönüşümü ile Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyüklüğü gerçekleştirmesi için en büyük katkıyı veren şehirler arasında yer almaktadır.

2022 yılında şehrimizin yüksek ihracat artışı devam ediyor. Nisan ayında Konya’nın ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.51, geçen aya göre de yüzde 11 artarak 320 milyon 928 bin Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Nisan ayında il bazında genel ihracattan % 1,51 pay alan Konya, en yüksek ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer almaktadır. 2022 yılı ilk dört aylık ihracat rakamımız da 1 milyar 090 milyon Dolar olmuştur. Dört aylık ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.18 artış göstermiştir. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.

Ticareti, üretimi, beşeri gücü ile Konya, küresel ekonomide bir dünya markası olma yolunda ilerlemektedir. Dünyanın dört bir köşesinde durmadan genişlettiğimiz ticaret ağı ile ülkemiz ihracatının yükselmesine katkımızı sürekli artırmaktayız.

Kaynak: Kobi Konya Dergisi

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler