Çok Bulutlu

19°C
Konya

KONYA, YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

Konya’mız, yatırım, üretim ve ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Organize sanayi bölgelerimiz, sanayi sitelerimiz ve şehrimizin muhtelif yerlerinde üretim yapan sanayi tesislerimizle Türkiye’nin güçlü üretim şehirlerinden birisi haline geldik.
KONYA, YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ODAKLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR
Kayıt Tarihi: 23.02.2023 08:57 - Son Güncelleme: 18.04.2024 12:46
YAZI
A

Üretim ve ihracattaki güçlü kaslarımızı her geçen yıl geliştirmeyi sürdürüyoruz. Öyle ki, 2022 yılında ekonomideki tüm zorlu şartlara ve artan maliyetlere rağmen Konyalı sanayicilerimiz 3.2 milyar doların üzerinde ihracatla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Konya sanayimizde sektörlerimiz arasında tatlı bir ihracat yarışı da var. 2022 yılında bu ihracat yarışında makine ve aksamları sektörümüz 789 milyon dolar ile ipi birincilikle göğüslerken, 720 milyon dolar ile otomotiv endüstrimiz ikinci sırada, 282 milyon dolar ile demir ve demir dışı metaller sektörümüz üçüncü sırada yer aldı. Dördüncü sırada ise 278 milyon dolar ihracat ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörümüz gelirken, beşinci sırada da 215 milyon dolar ihracat ile iklimlendirme sanayimiz geldi.


İhracatta Irak ilk sırada yer aldı

Bugün Konyalı sanayicilerimizin ürünleri, dünyanın her yerinde kullanılıyor. Konya’mız 2022 yılında dünyanın 192 farklı ülkesine ihracat yaptı. Bu ülkeler içerisinde en fazla ihracat yaptığımız ülke ise, 269 milyon dolar ile Irak oldu. Irak’ın devamında ikinci sırada 241 milyon dolar ile Almanya ve 231 milyon dolar ile Rusya geldi. Diğer en fazla ihracat yaptığımız ülkeler de, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Polonya, Cezayir, Romanya, İsrail ve Mısır oldu.


KSO, ihracata yönelik çalışmalarına ağırlık verecek

Konya Sanayi Odası olarak, şehrimizin üretim ve ihracat yapısının gelişmesi ve daha da güçlenmesi için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı iş gezileri düzenliyor, sanayicilerimize yönelik B2B organizasyonları yapıyoruz. Alım heyeti organizasyonları düzenliyoruz. Odamızda faaliyetlerini yürüten KSO İhracat Destek Ofisimiz ile hiç ihracat yapmamış ancak yapmak isteyen firmalarımıza rehberlik yaparken, ihracat yapan firmalarımıza da mentörlük hizmeti veriyoruz.

Bu çalışmalarımıza aralıksız devam ederek, Konya’mızın üretim ve ihracat kabiliyetini geliştirmeyi sürdüreceğiz.


Innopark TGB’ye birincilik ödülü

Konya Sanayi Odamızın öncülüğünde şehrimize kazandırılan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgemiz ise, Konya ve çevresinde inovasyona odaklı büyüme ve kalkınmanın sağlanabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Konya Organize Sanayi Bölgemizin içerisinde, tamamen üretim odaklı olarak faaliyetlerini yürüten Innopark TGB’miz, bugün 76 katılımcı firma ile yüzde 95 doluluk oranına ulaşmış durumda.

Firmalarımız burada bir yandan Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini yürütürken, bir yandan da üretim yapıyorlar. Ayrıca Innopark’ta şehrimizin ve bölge sanayimizin, dijital dönüşümüne katkı verecek yazılım sistemleri ve uygulamalar hayata geçiriliyor. Böylece şehrimizin üretim ve ihracatındaki orta yüksek ve yüksek teknolojinin payının artmasına katkı sağlıyoruz.

Innopark tarafından, hem katılımcı firmalarımıza hem de sanayi sektörümüze yönelik çeşitli destekler ve hizmetler veriliyor. 3D tarama ve yazıcı, tasarım, analiz, simülasyon, prototip, yenilenebilir enerji teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyon eğitimleri ile sektör buluşmaları, teşvik ve destek programları bilgilendirmesi, proje hazırlama danışmanlığı gibi birçok başlıkta eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Innopark’ımız henüz genç bir TGB olmasına rağmen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından yayınlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2021 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre; Kuluçka Faaliyeti Sıralamasında Türkiye'deki 70 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde birincilik ödülü aldı.


KSO, enerji verimliliğine odaklandı

Konya Sanayi Odası’nın 2023 ve daha sonraki yıllar için hazırladığı öncelikli çalışma başlıklarından birini de enerji verimliliği oluşturuyor. Bu kapsamda Oda olarak, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile hayata geçirdiğimiz Mobil Enerji Etüt Aracı ve Enerji Verimliliği Etüt Merkezimiz, kamu binalarımızın ve sanayi tesislerimizin daha enerji verimli hale gelmesi için sahada çalışmalarını yürütüyorlar.

“Enerjide verimlilik, üretimde sürdürülebilirlik” anlayışı ile çalışan Enerji Verimliliği Etüt Merkezimiz tarafından, işletmelerin baca gazı ölçümleri, buhar kaçağı ölçümleri, hava debisi ve hava kaçağı ölçümleri, sıvı akış debi ölçümleri, elektrik enerji ölçümleri, temaslı-temassız devir ve ilerleme hızı ölçümleri, nem ve sıcaklık ölçümleri, aydınlatma ölçümleri, iletkenlik ölçümleri gibi çeşitli enerji ölçümleri yapılıyor ve buralardaki enerji kaybının önüne geçilerek, işletmelerimizin daha verimli hale gelmeleri hedefleniyor.

KOBİ KONYA DERGİSİ-KONYA'NIN NABZI

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler