Çok Bulutlu

23°C
Konya

Konya’da bir zamanlar kaybolan bu yerde doğa kendi sırrını saklıyor

Konya’nın Yunak ve Çeltik ilçeleri arasında yer alan Akgöl Sazlığı, zengin biyolojik çeşitliliği ve doğal yapısıyla dikkat çekiyor.
Konya’da bir zamanlar kaybolan bu yerde doğa kendi sırrını saklıyor
Kayıt Tarihi: 29.04.2026 14:19 - Son Güncelleme: 01.05.2026 12:28
YAZI
A

Konya’nın Yunak ve Çeltik ilçeleri arasında yer alan Akgöl Sazlığı, yıllar sonra yeniden su tutarak eski canlı günlerine dönmeye başladı.

Akgöl Sazlığı, Yukarı Sakarya Havzası içerisinde yer alan ve geçmişte kuşları, balıkları ve sazlıklarıyla bilinen önemli bir sulak alan olarak öne çıkıyordu.

1970’li yıllarda sıtma ile mücadele ve tarım alanı oluşturma amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında bölge kurutularak tarım arazisine dönüştürüldü. Açılan kanallar sayesinde göl tamamen yok olurken, yerini bozkır görünümüne bıraktı.

YILLAR SONRA YENİDEN SU TUTTU

2009 yılında başlatılan çalışmalarla birlikte Akgöl yeniden canlandırılmaya başlandı. Kanalların kapatılması ve set yapılmasıyla göl alanında tekrar su tutuldu.

Yaklaşık 2 bin 100 hektarlık eski alanın 500 hektarlık bölümünde suyun yeniden birikmesi sağlandı.

Bölgede oluşturulan göletler ve adacıklar sayesinde kuş türleri yeniden Akgöl’e gelmeye başladı. Sazlık alanlarda çok sayıda kuş türü gözlemlenirken, bölge yeniden biyolojik çeşitliliğin merkezi haline geliyor.

DOĞASEVERLER İÇİN YENİ BİR NOKTA

Yeniden canlanan Akgöl Sazlığı, doğa gözlemcileri, kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılar için önemli bir alan haline gelirken, bölgenin eski ekosistemine kavuşması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler