Konya’yı değiştiren baba-kız: Meğerse ünlü eser onlara aitmiş!

Konya tarihine damgasını vuran hayırseverlerden biri de Hondi Hatun’dur. Turgutoğulları soyundan gelen bu hanım, hem ailesinin mirasını sürdürmüş hem de Konya’ya yaptığı eserlerle şehrin sosyal ve kültürel dokusuna katkıda bulunmuştur.
SOYU VE AİLE BAĞLARI
Hondi Hatun, Karaman’da dünyaya gelmiş ve babası Alaiye Beylerbeyi Ebülfazl Ahmet Bey’in izinden giderek hayırseverliğiyle tanınmıştır. Alaiye Beyliği, 1293-1471 yılları arasında Antalya’da hüküm sürmüş, önce Karamanoğulları’na, ardından Memluklulara bağlı bir beylik olarak tarihe geçmiştir. Hondi Hatun’un Turgutoğulları soyundan gelen iki akrabası daha vardır; “Paşa” lakabıyla anılan bu hanımlardan biri Ömer Bey’in, diğeri ise Alâeddin Bey’in kızıdır.
Hondi Hatun, Karamanoğullarından Mahmut Çelebi ile evlenmiş ve bu evlilikten Kasım Bey isminde bir oğlu olmuştur.
BABASININ KİMLİĞİ ŞAŞIRTIYOR
Babası Ahmet Bey, Konya’ya birçok vakıf eseri kazandırmıştı; en önemlisi, günümüzde hâlen ibadete açık olan İplikçi Camii’dir. Ahmet Bey, bu camiyi ikinci kez yenileyerek inşa ettirmiş ve yanına Sadreddin Konevi Zaviyesi ile büyük bir darülhuffaz yaptırmıştır.
Hondi Hatun, babasının hayır geleneğini sürdürerek, 1466-67 yıllarında Konya’da kendi darülhuffazını yaptırmış, yanına Müstevfi Hamamı ve Zengi Köyü’ndeki hisselerinin büyük kısmını vakfetmiştir. Ayrıca dönemin padişahı II. Bayezit’in izniyle Akşehir’e bağlı Deliköy, Ortaköy ve Yenice köylerini vakfetmiştir. Bu vakıflar, Hondi Hatun’un hem şehrin hem de çevre köylerin kalkınmasına yaptığı katkının göstergesidir.
GİZEMİ SÜREN HAYAT
Hondi Hatun’un babası için yaptırdığı türbe ve kendi darülhuffazı maalesef günümüze ulaşmamıştır. XV. yüzyılın başlarında yaşamış olan bu hayırsever kadının ne zaman vefat ettiği ve nerede metfun olduğu ise bilinmemektedir. Ancak Konya’da bıraktığı eserler ve vakıf mirası, adını asırlar boyu yaşatmaya devam etmektedir.
YORUM YAP
“KONYA, TÜRKİYE’NİN TARIM BAŞKENTİ KONUMUNDA”
Başkan Altay: “Konya’mızın Bereketli Topraklarını Hep Birlikte Daha Güçlü Yarınlara Taşımaya Devam Edeceğiz”
Konya'da skandal olay: Çocukların müstehcen görüntülerini paylaşan şahısa hapis cezası!
Beyşehir’de “Sahte Makbuz” Skandalı! Özel Plaka Vaadiyle Para Toplandı
31 İLÇEDE 7/24 ESASINA DAYALI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Başkan Altay: “Konya’da Su Kayıp Oranını Yüzde 19,8’e Düşürdük, 20 Milyon Metreküp Suyu Geri Kazandık”
HAYATI KABUSA DÖNDÜ
Konya'da estetik faciası
Konya'da Başkan Altay'dan eğitime dev katkı: 19 bin öğrenciye 43 milyon liralık destek
NOUAKCHOTT BELEDİYESİ İLE KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZALANDI
Moritanya’da Türkoloji Okuyan Afrikalı Öğrenciler UCLG Başkanı Altay’ı Coşkuyla Karşıladı

