Çok Bulutlu

15°C
Konya

Nazif Karabulut: Hayvan Üreticisi Destek Bekliyor

Nazif Karabulut: Hayvan Üreticisi Destek Bekliyor
Kayıt Tarihi: 07.03.2022 05:12 - Son Güncelleme: 27.04.2024 12:06
YAZI
A

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin zor durumda olduğunu belirterek, karkas et fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, hayvancılık sektörünün sorunlarına ilişkin Konya’nın Nabzı’na konuştu.

Artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin zor durumda olduğunu söyleyen Karabulut, “Üreticinin en büyük sorunu yem. Yemin çuvalına her gün 10-15 lira zam geliyor. Üretici zarar ediyor. Geçen yıl harmanda 110 liraya aldığımız yemin torbası şu an 250 lira. Et fiyatları yüzde 30 artarken yem fiyatlarındaki artış yüzde 100’ü geçti. Kesim şu an 67 lira civarında ama bize etin maliyeti 75 lira. Üretici zarar ediyor” dedi.
 
“KARKAS ET FİYATNIN YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR”
“Mazota ve elektriğe her gün zam geliyor” diyerek yetkililerden destek çağrısında bulunan Karabulut, “Benim kendi işletmemde 2 bin 500 lira gelen elektrik 5 bin liranın üzerinde geldi.  Yeni Tarım Bakanı sektörün içerisinden birisi. Hayırlısı olmasını diliyoruz. Yeni Tarım Bakanın eskisinden daha iyi olacağını umuyoruz. Mazot ve elektrik fiyatlarının artış oranında ete de zam yapılmalı. Destekler yetersiz. Karkas fiyatlarının en aşağı 75 lira olması lazım. Bizim sektörümüz çok kırılgan, Çiftçi üretimden ayrılırsa bir daha dönmez. Şu an işletmeler yüzde 50 kapasite ile çalışıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ETTE KRİZ KAPIDA”
Turizm döneminde ülkede et krizinin yaşanabileceğini öngördüklerini söyleyen Nazif Karabulut, “Turizm döneminde öngörülen turist ülkeye gelirse Haziran-Temmuz ayında ülkede et krizi çıkar. O da et fiyatlarının artması demek” şeklinde konuştu.  
 
“ÇİĞ SÜT FİYATI 7 LİRA OLMALI”

Ulusal Süt Konseyi’ne de çiğ süt fiyatlarının yükseltilmesi çağrısında buluna Karabulut, “Geçtiğimiz Kasım ayında çiğ süt fiyatı Ulusal Süt Konseyi tarafından 4, 7 lira olmuştu. Bir kilo süt sattığında 1 kilo 300 gram yem almamız lazım. Şimdi bir kilo 300 gram yem 6,5 lira oldu. Orada da zarar ediliyor. Yakın süreçte Süt Konseyi yine toplanacak. Çiğ sütün 7 lira olması lazım. Ama enflasyonun yükselmesinden korktukları için,  fiyatı artırmıyorlar. Bir sene sonra yine süt açığı çıkarsa yine hayvan ithal edecekler. Ama şimdi hayvan fiyatları da dövizin yükselmesinden dolayı pahalı. Hayvanda ithal edemeyebilirler” açıklamasında bulundu.

KONYA'NIN NABZI

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler