Çok Bulutlu

12°C
Konya

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Erkoyuncu: Siyasi beklentim ‘’ sıfır bile değil eksi ‘’

Bünyesinde Konya Şeker, Çumra Şeker, Panagro, Seydibey, Panplast, gibi bir çok dev tesisi bulunduran Gıdadan tarıma, hayvancılıktan enerjiye kadar bir çok sektörde faaliyet gösteren Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin Yönetimine 11 ay önce seçilen aynı zamanda PANKOBİRLİK Genel Başkanı görevini de yürüten Ramazan Erkoyuncu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Erkoyuncu:  Siyasi beklentim  ‘’ sıfır bile değil eksi ‘’
Kayıt Tarihi: 24.10.2022 07:37 - Son Güncelleme: 23.03.2024 18:58
YAZI
A

Bütçesi ve faaliyet alanları itibariyle Konya ekonomisinin lokomatifi, can damarı olan, TORKU gibi önemli bir dünya markasını şehrimize kazandıran bu büyük kurumda ; hele ki ülke olarak zor bir ekonomik sürece sıkıştığımız bugünlerde, ben değil biz diyen, sorumluluk ve liyakat sahibi yöneticilerin ekonomik göstergeleri nasıl değiştirebildiğini bulabileceğiniz bu röportajı noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz.


Seçilmenizin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Daha önce yaptığı önemli yatırımlar ile anılan Konya Pankobirlik ve iştiraklerinin adı farklı iddialarla anılır oldu, Şirketin son durumu nedir ?

Kurumumuz için 11 ay boyunca çok çalıştık, Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla, kurduğumuz ekipler büyük efor sarfettiler. Ve çok sağlıklı bir yapılanma içerisine girdik. Şuan itibariyle, gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum ki ekonomik göstergeleri düzelttik, son dönemin en büyük sorunu olan ödeme zorluklarını ortadan kaldırdık. Ayağa kalktık, Konya Pankobirlik ve iştiraklerini çok sıkı bir çalışmanın ardından çok şükür ki ayağa kaldırdık.

Zorlu bir süreç olmalı...!

Kesinlikle öyle. Ama açıkçası durumu, üreticilerimize söyledik,arkadaşlarımıza söyledik,yöneticilerimize söyledik. Burada katma değer üretmek için, alt yapı var. Ciddi anlamda muhteşem bir ortam var. Biz doğru ekiple, doğru hamlelerle, ciddi pazarlıklarla yapılanmayı sağladık. Sağlamaya da ihtiyacımız vardı. Çok şükür bunu başardık.

Konya Şeker çiftçisi bu süreçten olumsuz etkilendi mi ?

Çiftçilerimizin tüm avanslarını zamanında ödeyerek hem bu süreçten hem de genel ekonomik sıkıntılardan etkilenmemelerini sağladık. Bugün itibariyle yaklaşık 1.4 Milyar Lira avans ödemesi gerçekleştirdik. Yine bu yıl % 12 daha fazla pancar ektirdik. Yaklaşık 60-65 bin ton daha fazla üretim demek. Bunu yaptığımız görüşmeler, sıkı istişareler ile başardık. Türkşeker'in ardından en büyük şeker üreticisi biziz. Önümüzdeki yıllarda 3.5 Milyon ton pancar ektireceğiz. 500 bin ton şeker üretimi gerçekleştireceğiz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Şeker Pancarı Yüce Yaradan tarafından Orta Anadolu için yaratılmış bir ürün. Bu avantajı ülkemiz için kullanmak, artıya çevirmek zorundayız. Şeker ithali ile bulunmuş çözümü doğru bulmuyorum. Üretim bizim olmazsa olmazımızdır.


Konya üreticisi için sevindirici bir haber. Diğer ürünlerde durum nedir ?

Yine patates üretimi, ayçekirdeği üretimi devam edecek. Patates üretiminin tamamını kendi bölgemizde gerçekleştireceğiz mesela. Daha önce farklı bölgelerde de patates üretimi yaptırılmış. Ancak sağlıklı bir tedarik sağlanamamış. Bunu bir daha yaşamayacağız. İhtiyaç duyduğumuz tüm patatesi Konya'lı çiftçiler üretecek. Konya çiftçisi üretim ile ilgili münavebe ürünü ile ilgili bir sorun yaşamayacak. Konya Şeker bu sorunları yaşatmayacak.

Konya Şeker'de durum nedir ?

Tüm şartlarımızı zorlayarak kapasite artırıyoruz. 26 bin tondan 34 binlere çıkarmış olacağız. Dünya ile kafa kafaya yarışacak üretim maliyetine sahibiz. Bu konuda kurduğumuz tecrübeli ekip gece gündüz çalışarak ciddi neticeler aldılar. Bizim ak saçlılar ekibimizin çalışması ile milyonlarca dolar tasarruf sağlanacaktır. Sektördeki tecrübeleri sayesinde kurumumuz önemli projelere imza atacak.

  Kurumumuza kazandıracağımız yeni kazanlarla bazı işletmelerimizde doğal gazdan kömüre döneceğiz bu konuda yaptığımız harcamalar çok kısa sürede kendisini amorti edecek

  Yani Konya Şeker yatırımları ile konuşulduğu eski günlerine mi dönüyor ?

Kesinlikle öyle olacak. Kurumun önünde şimdi zorlu bir süreç var. Toplam da 650-700 Milyon doları bulacak bir yatırım planlamamız var. Bu yatırımın içerisinde ; Konya Şeker'in yeni yerine taşınmasını da kapsayan planlama çerçevesinde, bu yeni kurulacak fabrikaya , Seydibey'e ve Çumra Şeker'e kurulacak olan Ges yatırımlarımız var. Ki bunların her biri 50-60 MGW lik önemli yatırımlar. Enerjide santrallerimize baca filtreleri ve Soma rehabilitasyonu yatırımlar var. Ve üretim yapabilmemiz için ivedilik taşıyan yatırımlar. Seydibey'de planladığımız gübre fabrikası var. Gıda sektöründe özellikle atıştırmalıkta yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Bir kaç ay sonra meyvalarını almaya başlayacağız.

Anlayacağınız Türkşekerden sonra en büyük şeker üreticisi olan, sektörünün lideri konumundaki iştiraklerimiz gelişimine başarılı bir şekilde devam edecek. Çiftçi kuruluşu olan bu kurum zaafiyete uğramadan bulunması gereken sektörlerde faaliyetine başarıyla devam edecek.

Bunları yaparken tasarruf ön plandaydı sanırım ?

Şunu net ifade edeyim. Biz burada olduğumuz sürece şaibeli hiç bir şey olmaz, olamaz. Tüm Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla da olmasına izin vermeyiz. Burada dev bütçeler söz konusu. Hepsi çiftçinin parası. Her kuruşunda tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bunu korumak bizim görevimiz. Bu çok net. Bunun için çalışıyoruz. Tabi ki ciddi tasarruf söz konusu. Marketler, dönerci dükkanlarını devrettik. Her kuruşu hesap ediyoruz.


Uzun süredir konuşulan Konya Şeker'in taşınması konusu var. son durum nedir ?

Taşınma ile ilgili süreci başlattık. Planlamamızı yaptık. Öncelikli olarak arsamızı satın aldık. 1340 dekarlık bir arazi. Bu konuda Sayın Bakanımızdan, Bakanlıktan ciddi destek aldık. bu vesile ile tüm üreticilerimiz adına kendilerine çok teşekkür ediyorum. 2023 yılında temel atıp, inşaat aşamasını tamamlayacağız. 2024 ayında taşınma gerçekleşecek. Şubat ayı itibariyle de fabrika montajına başlanacak. Kampanya kaçırmadan, üretimi sekteye uğratmadan taşınma işlemini gerçekleştireceğiz. Ne üreticimiz ne de ilgili sektörler en ufak sorun yaşamayacaklar.

Taşınmanın yanı sıra bulunduğu arazi de iştah kabartıcı ve merak konusu. Ne olacak bu alan ?

Konya Şeker'in sahip olduğu arazi, büyüklüğü ve mevkisi itibariyle çok kıymetl bir araziden bahsediyoruz. Bakanlık ve Hükümet yetkilileri başta olmak üzere görüşmelerimizi yapıyoruz. Yeşil alan başta olmak üzere mevcut yapının da göz önünde bulundurulduğu özel bir hikayenin oluşturulacağı taslak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ancak altını çizerek söylemek istiyorum ki Benim Başkan olarak karar vereceğim, Yönetim Kurulu ile yapılacak, İcra Kurulunun insiyatif kullanacağı bir konu değil bu. Şeffaf, kamuoyuna da açık bir süreç ile gelişecek, işin gerçek sahipleri olan çiftçilerin her gelişmeden haberi ve oluru ile tamamlanacak bir süreç.


Bu süreçte Devlet Yöneticileri çok önemli. İlişkileriniz nasıl ?

Bakanlıklarla, ilgili kurumlarla ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Kurum adına çok ciddi mesafeler aldık. Derdimizi anlatıp çözüm yolları arayışında işin içinde olabiliyoruz. Çiftçi lehine olan görüşlerimizi paylaşıp hayata geçtiğini görebiliyorum. Bu üreticilerimiz adına önemli konu. Bu konuda Konya'mızı Kabine de temsil eden Murat Kurum beye katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Yine ciddi katkı aldığımız Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur beye çok teşekkür ediyorum.

Siyasiler demişken devasa bir kurum ve ciddi bir üyeye sahip ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşunun başındasınız. Siyaset teklifleri de gelecektir. Siyasette olacak mısınız ? ihtimal oranı nedir ?

Net anlaşılması adına söyleyeyim. Bırakın yüzde ile oran vermeyi siyasi beklentim sıfır. Hatta eksi. Allah biliyor, beni yakınen tanıyanlar da çok iyi bilirler. Bu kurumda kendim için, kendim adına ufacık bir şey yapmam. Yapmak şöyle dursun aklımdan geçtiğini hissettiğim an bırakır giderim.


Tarım ve Gıda Üniversitesi var bir de. Haberlere konu olan. Üniversite ile ilgili düşünceleriniz neler ?

Bu konu ilgili bazı şeyler yazıldı, çizildi. Hala da farklı farklı şeyler bizim de kulağımıza geliyor. Şunu herkes bilmeli ki bizim düşüncemiz işi zorlaştırmak, sekteye uğratmak değil. Hele hele kapatmak hiç değil. Aklımızın ucundan dahi geçmedi. Üniversitemizi geliştireceğiz. Tarımda gelişmiş ülkelerin Üniversiteleri ile yarışır hale getireceğiz. Bu kadar da iddialıyız.

Burada ki sorun ne ?

Burada ki asıl sorun şu. Göreve geldiğimizde ki Tarım ve Gıda Üniversitesi adından ve amacından uzaklaşmış bir durumdaydı. Düşünün ki şuan 1300 öğrencimizin sadece 21 tanesi Tarım ve Gıda ile alakalı bölümde öğrenim görüyor. Adaletin olduğu, doğru dengenin kurulduğu, iyileştirilmiş, modernize edilmiş ve en önemlisi kuruluş amacına hizmet eden bir üniversite bizim amacımız. Başıboş bir ortamın oluşmasına izin vermeyiz. Bizim olduğumuz yerde başıboşluk ve şaibe olmaz. Olamaz. Gıdada, tarımda Ülke genelinde teknolojik olarak kötü olduğumuzu biliyoruz. Üniversite bu boşluğu doldurmalı. Biz bunu başarmalıyız.

Göreviniz, sorumluluklarınız ağır ve yorucu. Hayatınızda neleri değitirdi ?

Göreve seçilmemin ardından hayatımda ilk kez 22 saatlik bir tatilim var sadece. Görevimiz gereği başlar başlamaz bitirmek sorunda kaldığım. Onun dışında kalan tüm zamanımı Kurum için harcadım. Öyle de devam ediyor. Üzerimizde çok büyük bir vebal var. Sorumluluk var. Çiftçilerimizin duyduğu güven var. Bunun dışında hayatımızda değişen bir şey yok. Ben dün tarladaydım. Giydim şapkamı, hasat yaptım. Tarladan kopmadım. Kopamam da zaten. O yüzden çiftçiyi çok iyi tanıyorum, anlıyorum. Çiftçi ile Çiftçinin sahibi olduğu kurumları birlikte düşünerek hareket etmemiz gerekiyor.

Aileniz bu durumdan şikayetçi değil mi ?

Şuana kadar şikeyet etmediler. Şikayetçi olsalar da söylemezler zaten. Görevimizin ve sorumluluklarımızın onlarda farkındalar. Çocuklarım ticari faaliyetlerimizi yürütüyorlar. Eğitimlerini ve kişisel gelişimlerini başarılı bir şekilde tamamladılar çok şükür. Bana ulaşan bir sorun da olmadığına göre şikayetçi değillerdir diye düşünüyorum.


Sivil toplum kuruluşlarında sıkça yaşanır. Yurt dışı gezileri vardır. Siz ve Yönetiminiz Yurt dışına çıktınız mı ?

11 aylık süreçte ne yurt içi ne yurt dışı seyahatimiz olmadı. Tabi ki Şirketler, fabrikalar için dünyada ki yaşanan gelişmeleri takip etmek, dünya tarımda ve tarımsal sanayi de neler yapıyor görmek, bunları kurumlarımıza entegre etmek için buna da ihtiyaç olacaktır muhakkak. Ama bugün o gün değil. Önce yaralarımızı sarmamız, Konya Şeker'i ayağa kaldırmamız gerekiyordu. Bünyeyi nefes alabilir hale getirmemiz gerekiyordu. Önce bunu yaptık. Bu düşünce ve sorumluluk bilinci ile de devam edeceğiz.

Konya Şeker bir dönem spor ile de adından söz ettirmişti. Spora yatırım yapacak mısınız ?

Biz spordan kopmadık zaten. Hala sporun içindeyiz. Konyaspor ile olan reklam çalışmalarımız devam ediyor. Konyalıyız ve Konyaspor'luyuz. Kurumun menfaatlerini de göz önünde bulundurarak Konyaspor'un yanında olmaya her zaman devam edeceğiz. Biziklet de varız. Güreşte varız. Bedensel Engelliler için Badminton da varız. Türkiye Şampiyonluklarımız var. Olimpiyatlarda Ülkemizi temsil eden sporcularımız var. Olimpiyat Dördüncüsü Avrupa şampiyonluğu, Dünya ikinciliği alan Bedensel Engelli Badminton sporcumuz var. Liselerde Dünya derecesi alan gelecek vadeden Güreş sporcumuz ve Bisiklette çok başarılı olacak sporcularımız var her türlü desteğimizi sporcularımıza sağlıyoruz. Bu kurum sporda dahil mantık ve sağduyu ile yapılacak her türlü çalışmanın içinde olacaktır.

Bu sizin için yoğun ve yorucu süreçte bize ayırdığınız zaman ve verdiğiniz samimi yanıtlardan dolayı Konya'nın nabzı Medya Grup adına çok teşekkür ediyoruz. Son olarak üreticilere ve Konya Kamuoyuna ne söylemek istersiniz ?

Asıl ben teşekkür ediyorum. Belki basın kuruluşlarımızdan biraz uzak kaldık. Ama bu süreç çok önemliydi. Acil el atmamız, çözüm üretmemiz gereken konular vardı. Söylediğim gibi, önce ayağa kalkmamız lazımdı. Çok şükür şimdi bunu hallettik. Çok daha iyi şeyler yapacağız. Tanıyanlar çok iyi bilir. Ben değil ' biz ' dir benim düşüncem, uygulamam. Konya Panko'yu Konya Şeker'i çok daha iyi yerlere getireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız. Raflarda ' ben ' değil Torku ürünleri olacak. Konya için, çiftçilerimiz için bu kurumlar çok önemli. Aldığımız vebal ve sorumluluğun, omuzlarımızda ki yükün farkındayız. Bu düşünce ile çalışmaya devam edeceğiz.

Bu anlamda Konya Panko ve iştiraklerinde çalışan arkadaşlarımıza, bu şehirde karnını doyuran, Konya Şeker vesilesi ile evine ekmek götüren herkese hatta tüm Konyalılara önemli görevler düşüyor. Başta biz seçilmişler olmak üzere herkesin görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesini istiyorum. Konya'nın Nabzı Grup okurları başta olmak üzere tüm Konya'lılara selam ve saygılarımı sunuyorum.

KONYA'NIN NABZI -KOBİ KONYA

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

M******r

24.10.2022 18:01

Dünya devi bir markayı bugünlere getirilmiş, İSO da ilk 50 ye girmiş bir şirket zaten Dünyaya sesini duyurdu, ayağa kaldırdık mantığı doğru bir açıklama olmamış Necati bey
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler