Açık

13°C
Konya

Tarımda sürekliliğin olmazsa olması: Ziraat Mühendisliği

Azalan tarım ve sulama alanlarından dolayı gelecek yıllarda önemi daha iyi anlaşılacak olan mesleklerden birinin ziraat mühendisliği olacağı düşünülüyor. Özellikle pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşından sonra önemi bir kez daha ortaya çıkan tarımsal üretim için olmazsa olmazlardan olan Ziraat Mühendisliğini, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırgöz ile konuştuk
Tarımda sürekliliğin olmazsa olması: Ziraat Mühendisliği
Kayıt Tarihi: 23.02.2023 06:59 - Son Güncelleme: 18.04.2024 17:39
YAZI
A

Yediğimiz içtiğimiz her şeyin temelinde tarım ve hayvancılık, yani zirai çalışmalar yer alır. Bir ülkenin tarım bakımından başarılı olması, gıda kaynakları yönünden bağımsız olması demektir. Burada da asıl işi ziraat mühendisleri yüklenir.

Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Burak Kırgöz, tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan Ziraat Mühendisleri hakkında Kobi Konya’ya özel açıklamalarda bulundu.




ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

İlk olarak ziraat mühendisliğinin tanımını yapan Kırkgöz, “Ziraat Mühendisliği, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, hasadı, işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması aşamalarında; her türlü hastalık ve zararlılar konusunda teşhis, ilaç ve metod önerisi, konularında çalışan, bitki çeşitlerinin ıslahı, tohumluklarının üretimi, bitki besleme, hayvansal ve bitkisel kökenli yem ve yem katkı maddelerinin üretimi aşamalarında görev alan, tarımsal sulamada ve sulama ürünlerinin geliştirlmesi konularında çalışmalar yürüten, ayrıca tüm tarımsal işletmelerin etüd, planlama, danışmanlık, projelendirme, uygulama ve kontrol işlerini yürüten, ayrıca diğer meslek kollarına katkıda bulunan geniş yalpazeye sahip meslek koludur” dedi.




“MESLEKTAŞLARIMIZ TÜM ZORLU ŞARTLARA RAĞMEN SAHADA”

“Özellikle Covid-19 pandemi döneminde global düzeyde tarımsal üretim ve gıda zincirindeki aksamalar mesleğimizin önemini birkez daha ön plana çıkarmıştır.” Diyen Burak Kırkgöz, “Üretimin planlanmasından hasadına, hasadından sofraya gelinceye kadar geçen tüm safhalarında görev alan meslektaşlarımız tüm zor şartlarda sahada olmaya devam etmiştir” şeklinde konuştu.

“DÜNYA GENELİNDE SIKINTI YAŞANIYOR”

Rusya-Ukrayna savaşının dünyada tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini kaydeden Kırkgöz, şunları söyledi:

“Rusya'dan yapılan ihracat yavaşlarken, bu süreçte birçok ülke tarım politikalarını tekrar gözden geçirmek zorunda kaldı. Savaş nedeniyle hububat başta olmak üzere tarımsal ürünlerle ilgili de dünya genelinde sıkıntı yaşanmaya devam ediyor. Dolayısıyla dünyanın içinde bulunduğu gıda krizinin ülkemizin kendine yeterlilik seviyesinin yüksek olması nedeniyle gıdaya erşim konusunda etkisini fazla hissetmiyoruz” ifadelerini kullandı.




“DAHA ÇOK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Ziraat Mühendislerinin çalışmlarının desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Burak Kırgöz, “Türkiye bir tarım ülkesidir. Tarımın gelişmesi, stratejik ürünlerin üretiminin azalmaması, katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkarılması bizim birincil önceliğimizdir. Biz omuzlarımızdaki yükün farkındayız ve bundan sonrada hergeçen gün sayısı artan meslektaşlarımızla daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Pandemi ve savaşların devam ettiği dünyada Ziraaat Mühendislerinin çalışmalarının desteklenmesi ülkesel ve global anlamda kritik bir önem sahiptir” dedi.

KAYNAK: KOBİ KONYA DERGİSİ-KONYA'NIN NABZI

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler