Çok Bulutlu

20°C
Konya

Kızlar Kayası Efsanesi​

Kayıt Tarihi: 17.04.2022 22:52 - Son Güncelleme: 29.03.2024 11:16
YAZI
A
Merhabalar.
 
Yine güzel Konya’mın az duyulmuş bir efsanesinden ve versiyonlarından bahsedeceğim sizlere.
 
Meram’ın güneybatı yönünde Dere köy isminde merkez kazaya bağlı iki bin nüfuslu değirmencilik ve bahçıvanlıkla geçinen eski bir köy vardır. Bu köye gidenler meşhur Kadın Yokuşu denilen oldukça tatlı meyilli, yokuşu çıkınca sol tarafta büyük sel çayı üzerinde yükselen sarp sırtın eteklerinde sanki atlara binmiş bir takım heykellerin oldukları yerde, taş kesilen bir düğün alayı manzarasını görürler. Belki peribacalarını hatırlatacaktır, ancak onlar farklı oluşumlardır. Kızlar kayası hem bir çeşit taşlı oluşumların adıdır hem de o taşların bulunduğu bölgenin adıdır.
 

 

Eskilerin naklettiğine göre, efsane şöyledir: ”Bir gelin alayı, Konya’dan Dereköy’e gelin götürüyormuş. Tam buraya geldikleri zaman, gelin sıkıntısını defetmek için atından inmiş. Bu uğursuz sayıldığı için gelin de, alay da taş kesilmiş. ” Gelin alayları ile ilgili efsanelerin sonu gelmez, aynı kayalara birden fazla efsane bağlanmış. 

 

İşte ikinci şekli :
“Konya’dan Dereköy’e gelin götürüyorlarmış. Fakat, gelinin Konya’da civan bir sevgilisi varmış. Ondan ayırmışlar. Dereköylü bir gence vermişler. Konyalı genç karasevdalar içinde beddua etmiş: ‘Bir daha Konya’ya yönünüzü dönerseniz taş olunuz inşallah’ ” demiş. Tam yarı yolda gelin Konya’ya dönmüş, bir ‘ah’ çekmiş.  İşte bu sırada bütün kafile olduğu yerde taş kesilmişler. Efsane bu, tabii bazı değişikliklere uğrayacak. 
 
Bir başka versiyonunda, sevdalılar ayrı yerlerde, fakat aynı anda dilekte bulunurlar. Delikanlının; ”İçimi ateşe yakar gidersiniz, sevgimi hiçe sayar gidersiniz! Dilerim bir daha yüzünüzü Konya’ya dönemezsiniz” şeklindeki duası ile aynı anda genç kızda; “Gidiyorum, görenek bu. Babamın sözünden çıkamadım. Ama gönlüm Konya’dan yana, yüzüm Dereköyü’ne dönmesin Allah’ım” şeklinde dua eder.

 

Birer doğa harikası olan bu taşlar, şimdi de birer efsane harikası olarak anlatılmaktadır. Efsanenin sihri, onlardaki ölüm kavramını alıp götürmekte, ölümsüzleştirmektedir.
 
Kızlar Kayası, Konya’da bir güzellik olarak, bir efsane olarak yüzyıllardan beri yaşamaktadır. Yeni kuşaklar bu güzelliklere sahip çıktığı sürece sonsuza kadar sürüp gidecektir. 
ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Süreyya Tanaçar

Süreyya Tanaçar

Yazarın Diğer Yazıları